Groepsaccommodaties in Kamperland

Maak je keuze simpeler

Filteren

Kamperland is een dorp in de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland met ruim 2000 inwoners. Het is daarmee de grootste plaats op het eiland. De plaats was vroeger bekend als Campen en wordt al in 976 genoemd. In 1170 wordt Campen als zelfstandige parochie vermeld. Het moet een belangrijke plaats zijn geweest, want het huidige Veere op Walcheren werd vroeger Kampvere genoemd; de plaats vanwaar het veer naar Campen vertrok.

Twee stormvloeden in de 16e eeuw teisterden Noord-Beveland, waarbij ook Campen in zee verdween. Vanaf 1598 werd Noord-Beveland weer ingepolderd. Na de bedijking van de Heer-Janszpolder werd op de plaats van het oude Campen het huidige Kamperland aangelegd, als laatste van de wederopgebouwde Noord-Bevelandse plaatsen. Anders dan bij Colijnsplaat, Kats, Kortgene, Geersdijk, en Wissenkerke, werd Kamperland niet planmatig aangelegd.

Sinds de sluiting van de Zandkreekdam (1960) en de Veerse Gatdam (1961), ligt Kamperland aan het Veerse Meer. Van mei tot september wordt er nog steeds een veerdienst op Veere onderhouden, zij het alleen voor voetgangers en fietsers. Van landbouwdorp heeft de plaats zich langzamerhand ontwikkeld tot toeristencentrum.

Kamperland telt vier inschrijvingen in het rijksmonumentenregister, waaronder de Veerdam uit 1850-1930. De overige drie rijksmonumenten betreffen drie boerderijen: Bouw- en Plantlust, Land & Zeezicht en een vrijstaand bakstenen woonhuis met pannen zadeldak.

Bekijk ook onze andere groepsaccommodaties in Zeeland

To top