Groepsaccommodaties in Diever

Maak je keuze simpeler

Filteren

Diever is een esdorp in de gemeente Westerveld en telt ongeveer 2000 inwoners. Waarschijnlijk woonden al 6000 jaar geleden mensen op het gebied waar nu Diever ligt. De boeren uit de late steentijd bouwden vlak bij Diever een hunebed dat er nog steeds ligt. In de vroege Middeleeuwen werd het dorp Diever gesticht en later in de Middeleeuwen was Diever de hoofdplaats van het Dieverderdingspel, dat ongeveer het hele gebied van Zuidwest-Drenthe besloeg.

Het centrum van Diever wordt gevormd door een Brink met daaraan liggend een voormalig gemeentehuis en een Schultehuis. Tegenwoordig is er het Archeologisch Centrum West-Drenthe in gevestigd. Midden op de Brink staat verder de oorspronkelijk in de 12e eeuw gebouwde romaanse Sint-Pancratiuskerk. In de 14e en 15e eeuw heeft de kerk geleidelijk zijn gotische vorm gekregen en na een brand in 1759 is de kerk grotendeels vernieuwd. Bij de restauratie halverwege de 20e eeuw zijn de oorspronkelijke gewelven weer hersteld en tegenwoordig wordt de kerk als een van de mooiste van Drenthe beschouwd. Verder staat in het dorp sinds 1882 korenmolen De Vlijt.

Nabij Diever ligt het natuurgebied Berkenheuvel in het Nationaal Park Drents-Friese Wold, met een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog. Buiten Diever in het bos is een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Verder liggen er in Diever een hunebed met in de nabijheid een steenkistheuvel.

Er zijn verschillende horecagelegenheden in Diever en jaarlijks terugkerende evenementen zijn onder andere een boekenmarkt, Shakespeare Theater Diever en de Historisch dag Diever.

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Drenthe

To top