Groepsaccommodaties in Afferden limburg

Verfijn je zoekopdracht

Filteren

Afferden (Noord-Limburgs: Offere) is een plaats in het noordelijk deel van Nederlands Limburg en hoort bij de gemeente Bergen. Dit kerkdorp ligt aan de Maas, hemelsbreed 26 kilometer ten zuiden van Nijmegen en 12 kilometer ten noorden van Venray. Afferden telde in 2016 2.121 inwoners.

Het aan de rechter Maasoever gelegen dorp Afferden maakt sinds 1823 deel uit van de Limburgse gemeente Bergen. Het dorp ligt ongeveer halverwege Nijmegen en Venlo. Vroeger hoorde het tot het opperkwartier van Gelderland en werd het in het noorden begrensd door de Kleefse Heerlijkheid Heijen, in het zuiden door de Gelderse Heerlijkheid Well, in het oosten door het ambt Goch, waartoe Siebengewald behoorde. De juiste grens werd in 1436 vastgelegd door het gerecht en de oudste mannen (schepenen). Deze in een oud geschrift vastgelegde “Beleijdinge” grens werd de basis van latere grensregelingen.

Bij nadere grensregelingen tussen het Koninkrijk der Nederland en Pruisen werd door laatstgenoemde mogendheid bij akte van 12 december 1817 Siebengewald (een gedeelte van de Burgemeisterei Weeze) afgestaan aan de Nederlanden. Deze toename van grondgebied zou ook in kerkelijke aangelegenheden verandering aanbrengen, want toen het bisdom Aken werd opgeheven kwam in het jaar 1822 de parochie Afferden met het vergrote gedeelte van Siebengewald onder het apostolisch vicariaat van Gaven, maar werd Heukelom, door de eeuwen heen vergroeid met Afferden, aan de parochie Bergen toegewezen.

To top