Groepsaccommodaties in Oostrum lb

Verfijn je zoekopdracht

Filteren

Oostrum (in het Limburgs: Aostrem of Aostrum) is het grootste kerkdorp van de gemeente Venray. Het dorp wordt gezien als een groeikern. Het heeft een historie die terug te voeren is tot minimaal 1200 toen de naam Oostrum reeds in de geschiedkundige stukken voor kwam. Er wonen ongeveer 2300 mensen in Oostrum.

Rond het jaar 1400 werd een eenbeukige kerk gebouwd, ter vervanging van een 13e eeuwse voorganger. Deze kerk had een aanzet tot een toren, maar deze werd pas afgebouwd in 1888. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd vanwege ruimtegebrek een grote driebeukige kerk gebouwd tegen het oude schip waardoor dit veranderd werd in een soort van voorportaal. In 1944 werd de kerk opgeblazen. In 1952-1953 werd de oorlogsschade hersteld. De toren werd hierbij onder één dak gebracht. Er werd ook een dakruiter op het dak geplaatst. De kerk bezit een Onze Lieve Vrouw Behoudenis der Kranken, een 15e-eeuws wonderbeeld en bedevaartsbestemming.

Het kerkhof van Oostrum, Trans Cedron, is ingericht met een kruiswegpark bestaande uit 11 gebeeldhouwde staties in 11 kapelletjes en 3 staties in een kruisberg met grot. Naast enkele kerkdelen zijn ook de molens Oostrumse Watermolen en Rosmolen ingeschreven als één van de acht rijksmonumenten in Oostrum.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Limburg

To top