Groepsaccommodaties in Lutjebroek

Maak je keuze simpeler

Filteren

Lutjebroek is een dorp in de gemeente Stede Broec, in de regio West-Friesland, in de provincie Noord-Holland. Lutjebroek is een landelijk bekende naam als metafoor voor een gehucht in de polder en als een algemene omschrijving van een kleine plaats zonder enig belang. Hierdoor denken ook veel mensen dat de plaats niet echt bestaat of een oude, verdwenen plaats is. Toch wonen er iets meer dan 2000 mensen in Lutjebroek.

Lutjebroek hoorde tot 1 januari 1979 bij de zelfstandige gemeente Grootebroek, daarna werd die gemeente met Bovenkarspel samengevoegd tot Stede Broec. De buurtschap Horn behoort tot het dorp Lutjebroek. Horn en Lutjebroek lopen in elkaar over. De Horn lag vroeger in een overwegend nat natuurgebied. Maar na de ruilverkaveling is het merendeel nu ofwel nieuwbouw ofwel landbouwgrond. In de polder tussen de hoofdstraat van de Horn en Lutjebroek zijn na verloop van tijd ook straten aangelegd, maar een aantal vaartjes en sloten zijn bewaard gebleven zodat er nog steeds her en der een pittoresk beeld overgebleven is.

Lutjebroek kent twee kerken en aantal cafés, waarvan het café en restaurant De Paus het bekendste is. De naam geeft al aan dat de regio van oudsher een grote katholieke enclave is. Er hebben in Lutjebroek ook enige tijd nonnen gewoond van de orde der Augustinessen; deze woonden in een woonblok in de nieuwbouw achter de Sint-Nicolaaskerk, dat uiteraard het Zusterhuis werd genoemd. De huidige bewoners van het Zusterhuis komen vooral uit Polen, deze Polen vinden in De Streek veelal seizoensgebonden werk of schoonmaakwerk.

Vanwege de sterke groei van omliggende dorpen en het dorp zelf bevinden zich in Lutjebroek nog vrij veel winkels aan de hoofdstraat zoals een warme bakker en een slager.

 

To top