Groepsaccommodaties in Blokzijl

Maak je keuze simpeler

Filteren

Blokzijl is een plaats in de gemeente Steenwijkerland, maar tot 1973 was het een eigen gemeente. De plaats dankt zijn naam aan een versterkte sluis en telt ongeveer 1300 inwoners. Blokzijl heeft naast de sluis een eigen haven voor pleziervaart en grotere rondvaartboten doen regelmatig Blokzijl aan als tussenstop. Op de kade staat een oud kanon waar toeristen graag mee op de foto gaan.

Al in de 15e eeuw werd er van Blokzijl gesproken en de oude zeesluis in het dorp stamt uit de 16e eeuw en vormde de monding van de Steenwijker Aa. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de plaats door Diederick van Sonoy in 1581 versterkt, om zo aan de oostzijde van de Zuiderzee een steunpunt voor de Staatse vloot en een uitvalsbasis voor de troepen tegen de Spanjaarden te krijgen. De naam Blokzijl, ofwel versterkte sluis, is toen ontstaan.

Deel van Blokzijl is een beschermd dorpsgezicht en naast de haven en het waterkanon is ook de Hervormde kerk uit 1609 een interessante bezienswaardigheid. De kerk is ook één van de 58 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. De meeste registraties betreffen (werk-) woonhuizen, maar ook een begraafplaats en verschillende onderdelen van de haven staan op deze lijst.

Het leven in Blokzijl wordt nu vertegenwoordigd door muziek en gastronomie en het vaarseizoen van dit plaatsje tussen de Weerribben en Wieden opent en sluit dan ook met muziek. Van klassieke concerten tot het optreden van het Groot Blokzijls piratenkoor op een ponton in de Havenkolk.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Overijssel

 

To top