Groepsaccommodaties in Heino

Maak je keuze simpeler

Filteren

Heino is een dorp in de gemeente Raalte met ongeveer 7000 inwoners. De eerste verwijzing naar Heino, in een oorkonde van de bisschop van Utrecht, dateert uit het jaar 1236. De toenmalige buurtschap werd Ter Heyne genoemd. Van een echt dorp is sprake sinds de 17e eeuw.

Nabij het dorp liggen enkele landgoederen, waaronder Landgoed ’t Rozendael – ’t Nijenhuis (ten zuiden van Heino), dat in particulier bezit is en De Colckhof: een goed met bijzondere natuurwaarden, dat door Natuurmonumenten wordt beheerd. Ook kasteel Nijenhuis is een bezoekje waard. Het kasteel is eigendom van de provincie Overijssel en bevat een vestiging van De Fundatie: een museum voor beeldende kunst. Verder is De Leugenpompe is een bezienswaardigheid in het centrum van Heino. Deze dorpspomp geeft volgens de sage alleen water aan mensen met een zuiver geweten. Tegenwoordig geeft deze pomp continu water tijdens de ‘Pompdagen’, het jaarlijkse dorpsfeest van Heino.

Heino telt 24 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Hieronder vallen onder andere de zaalkerk en toren van de Nederlands Hervormde Kerk en verschillende onderdelen van de kastelen Huis de Gunne en ’t Rozendael. Ook telt de plaats Heino nog 24 gemeentelijke monumenten.

In de omgeving liggen vooral weilanden en enkele stukken bos. Ook zijn er kleinere wateren in de omgeving te vinden, zoals de Raalterwetering en de Heinosche Vloedgraven.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Overijssel

 

To top