De 6 leukste fietsroutes van Friesland!

Ben je van plan om binnenkort naar Friesland te gaan en zoek je nog een leuke activiteit om te doen? Overweeg dan eens om een fietstocht te maken! Dit is niet alleen sportief, je geniet ook nog eens van prachtig uitzicht. Friesland staat namelijk niet voor niets bekend om de adembenemende natuur en alle ruimte en rust om te fietsen. Maar nu vraag je je vast af welke route je moet fietsen, hier helpen wij je graag bij! In dit artikel beschrijven we namelijk de 6 leukste fietsroutes van Friesland.

Friese Wouden

De Friese Wouden is het gebied in het zuidoostelijke deel van Friesland. Bij deze route kom je langs verschillende dorpjes en knooppunten. Deze route is ongeveer 48 kilometer lang. Lekker doortrappen dus! Deze fietsroute begint in Dokkum, de één na oudste stad van Friesland. Vanuit hier fiets je door nee Ee, gevolgd door Westergeest. Op dit stukje vind je mooie kerken, muurschilderingen en molens. Daarna kom je langs Rinsumageest en Dantumadeel. Hier kom je langs oude dorpjes, kerken én zelfs een klooster. Met deze route beleef je dus een stukje geschiedenis en cultuur!

Gastherenroute

Bij de Gastherenroute fiets je langs prachtige watersportdorpjes Eernewoude en Grou. Ook kom je langs het Nationaal Park de Alde Faenen. Hier geniet je dus ook weer van de mooie brede weilanden en prachtige natuur. Deze route is ook erg populair onder vaarders. Bij Alde Feanen Verhuur kom je ook langs leuke souvenirwinkeltjes en het populaire hotel restaurant Princenhof. Hier kun je langs het water zitten en kijken naar alle bootjes die voorbij komen. Deze route is zo’n 47 kilometer. Tip: zorg er wel voor dat je losgeld bij je hebt. Je komt namelijk langs een veerpontje onderweg, waarbij elke overtocht €1 of €1,50 per persoon kost.

Amelandroute

Wil je fietsen langs het strand en door de begroeide duinen? Dan is de Amelandroute een goede aanrader! Ameland is het vierde Waddeneiland en behoort tot de provincie Friesland. Als je in Friesland bent kun je dus voor een dagje de boot pakken naar Ameland. Aan de noordrand van Ameland vind je een prachtig breed strand met mooie natuur. Tussen de duinen liggen knusse dorpjes met geelstenen huizen. Hier kun je even een pauze nemen onder het genot van een kopje koffie of thee. Deze route is ongeveer 42 kilometer met een duur van 3 uur.

Lauwerslandronde 

Met deze route fiets je als het ware om het Nationaal Park Lauwersmeer. Deze fietsroute gaat door het grensgebied van Friesland en Groningen. Tussendoor kom je langs een visserijhaven en het vertrekpunt naar Schiermonnikoog. Voor natuur- en vogelliefhebbers is deze route perfect! In de weilanden en bossen kom je genoeg dieren tegen, waaronder veel vogels. De route is 45 kilometer. Hier doe je dus ongeveer 3 uur over. In het bos moet je soms over smalle en onverharde paadjes fietsen. Houd hier dus rekening mee! Hier is het handig om iets langzamer te fietsen en achter elkaar te gaan rijden.

Gaasterlânpaad

Dit is een vrij onbekende, maar verrassende fietsroute door Friesland! Dit mooie landschap ligt boven het veenweidegebied. Deze route is ongeveer 43 kilometer en hier doe je zo’n 3 uur over. Tijdens de route kom je langs het water, kliffen, zwerfkeien, maar ook mooie bossen en historische dorpjes. Hier kijk je ongetwijfeld je ogen uit! Inmiddels is het Rijsterbos waar je langskomt ook een populair wandelgebied en natuurgebied geworden. Dit gebied is ook de leefomgeving van de das, ransuil en de ree. Tussendoor kun je dus even stoppen om dieren te spotten!

Ooststellingwerfroute 

Houd je van fietsen door een mooi natuurgebied, zonder de drukte van dorpen en steden? Dan is de Ooststellingwerfroute wel iets voor jou! Dit landschap hoort eigenlijk ook bij Drenthe en kenmerkt zich door de prachtige weilanden en bossen. Deze route is 37 kilometer. Let wel op: tijdens de route kom je soms langs smalle bospaadjes met een schelpenpad. Pas hier dus je snelheid op aan en houd rekening met tegenliggers. Verder geniet je tijdens deze route van mooie kerken, hefbruggen, windmolens, kanalen en uiteraard unieke diersoorten.

Maak er een topvakantie van met Groepen.nl!

Ben je van plan om een lang weekend naar Friesland te gaan om daar te genieten van de omgeving of wellicht een hele week? Dan heb je natuurlijk wel een fijne accommodatie nodig waar je na het fietsen heerlijk kunt ontspannen en slapen. Hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres! We hebben een ruim aanbod aan groepsaccommodaties in Friesland in meerdere plaatsen en dorpjes. En accommodaties in zowel het binnenland als aan het water. Zo kun je dus een centraal gelegen groepsaccommodatie kiezen, zodat je meerdere fietsroutes kunt gaan doen. Ons aanbod varieert van vakantieboerderijen tot luxe vakantievilla’s. Hier kun je terecht voor een vakantie met je partner, familie en zelfs een grote groep vrienden!

To top