GROEPEN.NL

Weg in eigen land: de mooiste fietsroutes van Nederland

Dat we in Nederland in de categorie fietsland vallen mag geen verrassing heten. Met 17 miljoen inwoners beschikken we samen over 25 miljoen fietsen. Gemiddeld 1,5 fiets per persoon waar we maar al te graag gebruik van maken. Alle reden om in dit blog te focussen op 5 van de mooiste fietsroutes van Nederland.

Fietsroute 1: Dwars door de Strabrechtse Heide 

Met een totale af te leggen afstand van 48 kilometer vormt de eerste route er direct eentje voor de fanatiekelingen onder ons. De fietstocht over de Stabrechtse Heide voert je dwars door meerdere bosrijke gebieden en een kleurrijk stukje Nederlandse natuur. Het gebied mag zich het grootste heidegebied van Nederland noemen waarin kuddes schapen, kikkers en diverse vogelsoorten zich thuis voelen. Al fietsend worden kenmerkende Brabantse plaatsen als Geldrop, Mierlo, Someren en Heeze aangedaan. Voel je je in de Brabantse gezelligheid als een vis in het water? Boek dan een vakantiehuis in Brabant en maak het uitje compleet door er een heel weekend van te maken. 

Beklim de Utrechtse Heuvelrug 

Dat de mooiste fietsroutes van Nederland niet altijd liggen waar je ze direct verwacht bewijst de Utrechtse Heuvelrug. Grenzend aan de drukte van de randstad tref je een oase van rust waar verschillende fietsroutes van variërende afstanden samenkomen. Wie bij het woord heuvel direct hoopt op de nodige beklimmingen valt hier met zijn of haar neus in de boter. Los van de vele hoogteverschillen bieden de tochten een enorme diversiteit. Van landgoederen en fraaie kastelen tot uitgestrekte velden en bosgebieden. Op de Utrechtse Heuvelrug kijk je gegarandeerd je ogen uit. 

Raas langs recreatiegebied de Rottemeren 

Aan de voet van Rotterdam genieten van een fraai stukje natuur. Rondom recreatiegebied de Rottermeren is het al fietsend meer dan mogelijk. Op een route van 32 kilometer tref je verschillende flora en fauna die een onuitwisbare indruk achterlaten. Van oude wilgen en eikenbomen tot reigers en verschillende vogelsoorten. Veenrivier de Rotte heeft op de route een centrale ligging waarop in de zomermaanden de nodige watersportactiviteiten te zien zullen zijn. Verder biedt de route naast prachtige vergezichten ook de mogelijkheid tot het brengen van een bezoekje aan de lokale kinderboerderij of jachthaven tijdens een moment van rust. 

Ontdek adembenemend Ameland 

Om eerlijk te zijn begint het genieten van deze route al op de weg naar schiereiland toe. Deze leg je, samen met je fiets, namelijk per veerboot af. Eenmaal aangekomen beschikt het schiereiland over meerdere fietsroutes waarop je o.a. tussen de duinen doorfietst, pittoreske dorpjes als Nes, Hollum en Ballum passeren en de machtige vuurtoren al van grote afstand ziet opdoemen. Met een totaal van ruim 100 kilometer fietspaden aan keuze geen gebrek en voldoende ruimte om het hele eiland vanaf de fiets te leren kennen. Bos, duin, strand, polder en wad. Wie een dag op de fiets erop uitgaat treft het op Ameland allemaal aan. Deze verscheidenheid maakt dat het gebied voorziet in een van de mooiste fietsroutes van Nederland. 

Verken Het Park De Hoge Veluwe

Geen mooiere manier om de Nederlandse Veluwe te ontdekken dan op de fiets in Het Park De Hoge Veluwe. Deze omgeving telt ruim 40 kilometer aan fietspaden welke langs allerlei landschapstypes voeren. Van naald- loof en gemengde bossen tot langgerekte heide- en stuifzandlandschappen. In het gebied tref je met enig fortuin de lokale ‘Big Four’ aan. Bestaande uit een ree, edelhert, moeflon en het wild zwijn. Een leuk detail is dat je in dit gebied gratis gebruik kunt maken van speciale fietsen die bekend staan als ‘Witte Fietsen’. Verdeeld over het gehele park zijn er 1800 beschikbaar. Om een fietstocht door Het Park voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken worden er aangepaste rijwielen aangeboden voor hen die door omstandigheden niet in staat zijn om zelfstandig te fietsen. 

Optimaal opladen na een lange dag op de fiets?

Met zoveel kilometer aan geasfalteerd fietspad biedt Nederland aan fietsroutes zoveel moois dat er geen Tour de France tegenop kan. Kan je na alle inspanning wel wat ontspanning gebruiken? Wie slaapt in een groepsaccommodatie in Nederland is de volgende dag weer klaar voor de volgende etappe. 

Voor welke route kies jij?