Rijpwetering is een dorp en maakt deel uit van gemeente Kaag en Braassem. Rijpwetering was van oorsprong een veeteeltdorp en telt tegenwoordig ongeveer 1600 inwoners. Tot 2009 viel Rijpwetering onder de voormalige gemeente Alkemade.

Er zijn verschillende monumenten te vinden in Rijpwetering, waaronder meerdere windmolens: de Adermolen, de Blauwe Molen, de Buurtermolen, de Moppemolen, de Waterloosmolen, de twaalfkantige Lijkermolen nummer 1 en Lijkermolen nummer 2. Al deze molens zijn deel van de dertien inschrijvingen in het rijksmonumentenregister in Rijpwetering. Ook de herberg De Vergulden Vos (oorspronkelijk een gerechtsgebouw) is een rijksmonument, alsmede Onze Lieve Vrouwe Geboorte kerk en vier boerderijen. Ook telt Rijpwetering nog eens veertien gemeentelijke monumenten.

Een bekende Ripper is Joop Zoetemelk, winnaar van de Tour de France in 1980. Zoetemelk werd weliswaar geboren in Den Haag maar verhuisde al na enkele maanden met zijn ouders naar Rijpwetering. Er staat een standbeeld van Joop Zoetemelk in het dorp.

Rijpwetering ligt in een verzameling van weilanden, gescheiden van de zee door steden als Noordwijk en Sassenheim en de plas Zweiland. In het zuiden worden de weilanden om Rijpwetering afgegrensd door de A4, waarna meer weilanden volgen tot wederom bebouwd gebied wordt bereikt. De zee is bereikbaar op een afstand van 20 tot 30 kilometer en deze weg leidt via Leiden.

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Zuid-Holland

 

Vakantieboerderij Rijpwetering

Zuid-Holland, Rijpwetering
3018666Nee
  • Volledig ingericht tenthuisjes
  • Pizza oven
  • In het Groene Hart
  • Boerderijdieren
  • Kampvuurplaats