Camperduin aan Zee ligt in de gemeente Bergen. De plaats ligt aan het strand, precies op de scheiding van de Hondsbossche Zeewering en de duinen. Camperduin is een binnendijks gebied. Vroeger diende de slaperdijk - die Camperduin van Groet scheidt - als reservedijk. Momenteel doet de slaperdijk geen dienst meer.

Een vervoeging van de plaatsnaam wordt voor het eerst genoemd in de 10e eeuw. Bij de St. Elisabethsvloed van 1421 werden de duinen tussen Camperduin en Petten weggeslagen. Na de storm werd er tussen de twee plaatsen een dijk aangelegd, de Hondsbossche Zeewering. In 1689 werd een kerk - in de vorm van een Westfriese stolp met een toren - herbouwd als vervanger van een eerder, traditioneel, kerkgebouw. Deze kerk werd in juli 1807 voor afbraak openbaar verkocht.

Vlak langs de dijk ligt het vogelreservaat De Putten. Dit gebied, met een oppervlakte van 20 hectare, is een geliefde broed- en overnachtingsplaats voor verschillende vogelsoorten. Om die reden is het gebied dan ook niet vrij toegankelijk. In het domein liggen ondiepe vijvertjes, die zijn ontstaan door het afgraven van grond ten behoeve van herstellingen aan de Hondsbossche Zeewering. Aan de Mosterdweg in de Harger- en Pettemerpolder nabij Camperduin en Hargen staat er de poldermolen, de Hargermolen. Deze molen uit 1804 bemaalt de Harger- en Pettemerpolder.

Door de ligging biedt Camperduin aan Zee vele mogelijkheden tot wandelen, fietsen, paardrijden op een terrasje eten of drinken en watersporten. Op het strand staat het welbekende beeld de Strandvonder. Dit beeld is al eens per ongeluk en onder het mom van vandalisme beschadigd geraakt maar pronkt weer trots op het strand van Camperduin aan Zee.

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Holland.

 

Groepsaccommodatie Camperduin aan Zee

Noord-Holland, Camperduin aan zee
4070792
  • Strand
  • Zee
  • Buitenhaard