Groepsaccommodaties in Pesse

Maak je keuze simpeler

Filteren

Pesse (in het Drents Pes geheten) is een dorp in de gemeente Hoogeveen met ongeveer 2000 inwoners. Wanneer Pesse precies is ontstaan is niet zeker, maar al in 1141 wordt gesproken van Petthe, genoemd naar Peth (= moeras). Vermoedelijk was Pesse toen een nederzetting van boeren. Rond die tijd moeten er in Pesse zes vaelten, of grote boerenerven, hebben gestaan.

Pesse is vooral bekend vanwege de boot van Pesse, de oudste boot (boomstamkano) ter wereld die in 1955 is opgegraven bij de aanleg van de A28. De boot is gedateerd tussen 8200 en 7600 v. Chr. De boot is te bezichtigen in het Drents Museum in Assen. Naast deze boot zijn er in Pesse nog meer sporen van vroegere bewoning gevonden waaronder huisplattegronden van boerderijen uit de bronstijd, de ijzertijd en de vroege middeleeuwen tot het jaar 1000. De meeste van deze vondsten zijn gedaan ten zuiden van de huidige weg de Oostering in Pesse. Bij deze opgravingen zijn ook resten naar boven gekomen van een neolithisch grafveld. Van dit prehistorische verleden van Pesse is buiten het dorp nog iets te zien; ten westen van de Boerveenseplassen ligt nog een grafheuvel (brandheuvel) uit de ijzertijd/romeinse tijd.

Pesse heeft onder meer een peuterspeelzaal, twee basisscholen en een dorpshuis. De middenstand en horeca zijn vertegenwoordigd met diverse bedrijven zoals een supermarkt, een garagebedrijf, een manege, een persbureau, een bungalowpark, een eetcafé, een wok-restaurant.

In Pesse worden ieder jaar diverse evenementen georganiseerd. De Drentse boerenrockformatie Mooi Wark organiseert jaarlijks in samenwerking met Stichting Muziek 2000 het Siepelrockfestival in oktober. Stichting Muziek 2000 is ook verantwoordelijk voor het populaire Muziekweekend, dat in mei plaatsvindt. Op de zaterdag hiervan treed telkens Normaal op.

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Drenthe

To top