Groepsaccommodaties in Geesteren

Maak je keuze simpeler

Filteren

Geesteren is een dorp en vroegere gemeente in de Achterhoek met ongeveer 1400 inwoners. Vanouds zijn er buurtschappen in Geesteren bekend. Vanaf de oprichting van de Vereniging Koninginnefeesten Geesteren in 1918 zijn uit de buurtschappen een of twee personen gevraagd commissielid te worden van de “feestcommissie”. Vanaf het begin werd deze commissieleden verzocht om in hun buurt de andere buurtbewoners over te halen om een wagen te versieren voor de optocht. Met de viering van het duizendjarig bestaan van Geesteren in 1988 werd iedere buurt gevraagd iemand af te vaardigen naar vergaderingen met het bestuur van de VKG en deze personen kregen de naam van buurthoofd. Deze zijn nog steeds een belangrijk aanspreekpunt bij de organisatie van het tweejaarlijkse Oranjefeest. Ook bij andere evenementen in het dorp wordt een beroep gedaan op de buurthoofden.

Sinds 1928 wordt in Geesteren het nieuwe jaar ingeluid door muziek. Leden van muziekvereniging Amicitia beklimmen de kerktoren van de Hervormde kerk om na het luiden van de klok ‘uren, dagen, maanden en jaren’ te spelen. Dit wordt gevolgd door de reveille door een trompettist. Wanneer de laatste klanken hiervan langzaam opgaan in de Nieuwjaarsnacht wordt pas het eerste vuurwerk afgestoken.

De Hervormde kerk van Geesteren is uniek in zijn soort, het is een van de weinige kerken met een zadeldak. Ook heeft de kerk in plaats van twee windhanen een hen en een haan op de toren staan. Verder staat de korenmolen De Ster (uit 1859) in Geesteren. In totaal telt Geesteren zeventien inschrijvingen in het rijksmonumentenregister, waaronder de Hervormde kerk, De Ster en vele boerderijen. Ook telt Geesteren nog tien gemeentelijke monumenten.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

To top